Relatietherapie: Met denken alleen verbeter je geen relaties

Verbinden met een mens, dier, plant of landschap betekent in alle gevallen: je open stellen voor de ander of het andere. Als we onderlinge relaties met wie of wat dan ook willen verbeteren dan betekent het dat het hart zich moet openstellen. We kunnen wel DENKEN dat we een betere relatie willen of misschien wel een betere wereld, maar als we niet ERVAREN wat ons hart VOELT dan komen we geen steek verder. We blijven dan op een rationeel niveau hangen, waar je anderen maar half mee bereikt.

Mensen zijn nog altijd voelende wezens, die door de zintuigen de wereld om zich heen ervaren. Of het nu fijne of slechte ervaringen zijn, door ervaren leren wij het snelst. En helemaal als meerdere zintuigen tegelijkertijd geprikkeld worden.

Cognitief relaties verbeteren werkt dan ook maar ten dele. Je wilt graag ervaren, voelen, dat je gewaardeerd of erkend wordt; dat de energie die anderen uitstralen positief en uitnodigend aanvoelt.

De planeet redden, kan alleen als je hart voor de planeet hebt, en wanneer krijg je dat? Wanneer je positieve ervaringen hebt over diezelfde planeet. Als je nooit een stukje van de wereld hebt gezien, je alleen maar ophoudt tussen beton, wat kan jou die ijsbeer dan schelen? Of dat regenwoud, of die schildpad? Als je het niet ooit gezien, gevoeld of op andere wijze ervaren hebt dan is er geen verbinding gemaakt en het hart niet opengegaan.

Een mooie illustratie van hoe dit openstellen van het hart en verbeteren van relaties werkt, is het volgende verhaal: Een groepje jagers in de VS kwamen op hun jachttripje een babyhertje tegen wiens moeder was doodgeschoten. De jagers hadden het hier toch wel moeilijk mee en besloten het hertje te gaan voeren. Ze spraken af om de komende tijd om de beurt het hertje te gaan voeren. En zo geschiedde. Al snel bleek echter dat iedereen iedere dag naar het bos kwam om het hertje te voeren. Het had hun harten gestolen en hun zintuig voor zorgzaamheid wakker geschud. Het hertje is volwassen geworden en alle jagers hadden daar een goed gevoel bij. Ondanks dat ze in het jachtseizoen herten mogen schieten, zijn ze zich verantwoordelijk gaan voelen voor het hele ecologische systeem. Hun relatie ermee was niet meer eenzijdig.

Een cynicus zal nu zeggen: dat deden ze alleen maar zodat ze weer een hert te schieten hadden, maar zo was het niet. Ze zijn zich verantwoordelijker voor het hele ecologische systeem gaan opzetten. Let wel, het gaat mij hier niet om jacht op welke wijze dan ook te promoten, het gaat erom dat de jagers hun harten openstelden en liefde voelden voor het hertje, wat een verbetering in de relatie met de hun omringende natuur teweeg bracht.

In een menselijke relatie werkt het natuurlijk net zo. Als je niet bij machte bent om je hart voor de ander open te stellen, maar je hebt alleen maar een eisenpakket waar de ander aan moet voldoen, dan gaat er niets over en weer stromen. De ander willen ervaren, willen voelen, is de eerste stap ter verbetering van iedere relatie. Met denken alleen kom je er niet.

De praktijk van Vaal Counselling is gesloten. Françoise Vaal heeft haar hart gevolgd en werkt nu als zelfstanding visual consultant bij BEELDTYPE.

g

*deze blog verscheen eerder bij Terugnaarjenatuur.wordpress.com

Weer leren vertrouwen op jezelf?  Lees mijn ebook Zelfvertrouwen! alhier te koop bij bol.com

Zelfvertrouwen

In dit boek heb ik de theorie van toegepaste ecopsychologie gecombineerd met veel oefeningen die ik heb gehanteerd in mijn counsellingpraktijk. Zelf leerde ik dat de zintuigen veel eerder dan onze gedachten laten weten wat wij echt nodig hebben voor onze gezondheid en ons welbevinden. Gedachten kunnen ons buitengewoon voor de gek houden, maar onze zintuigen zijn altijd eerlijk. Een authentiek zelfvertrouwen kan alleen aangekweekt worden wanneer we weer durven te vertrouwen op die zintuigen. Door wat meer in contact te komen met de natuur gaat dat eenvoudiger. Daar staan onze zintuigen open en zijn we beter in staat om te luisteren naar de informatie die ons lichaam afgeeft. Het boek geeft talloze voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt hoe hard wij de natuur nodig hebben voor onze geestelijke en fysieke gezondheid. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen leer je geleidelijk te gaan vertrouwen op de wijsheid van je zintuigen en zo te vertrouwen op je natuurlijke zelf.

Hoe werkt dit boek?
Na een uitleg over hoe het kan dat we de verbinding met onszelf zijn verloren, volgen vier stappen die mijns inziens nodig zijn om weer in verbinding te komen met jezelf. In iedere stap geef ik ook een samenvatting van de ervaringen van twee cliënten, Tom en Lisa**. Zij volgden met succes deze methode.
Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je oefeningen die je helpen met het specifieke onderdeel dat daarvoor is uitgelegd.
De vier stappen zijn:

Stap 1: Onderzoeken wat natuur voor je doet
Hierin ga je onderzoeken welke invloed de natuur op je heeft en welke ervaringen je ermee hebt gehad. Je weer openstellen voor zintuiglijke prikkelingen die voor je welzijn zorgen, staat hier centraal.

Stap 2: Bewust worden van het hoofd versus het lichaam
Deze stap maakt je bewust van het verschil tussen gedachten en gevoel. Het wordt je duidelijk op welke wijze je rationele denken je zintuigen kan dwarszitten. Verschillende manieren van het omzeilen van de zintuigen en hoe je dit kunt voorkomen worden besproken.

Stap 3: Het lichaam weer verbinden met het hoofd
Het creëren van optimale samenwerking tussen gevoel en ratio is de volgende stap. Belangrijk is om de juiste woorden te leren geven aan wat je voelt. Het voelen en denken wordt weer één. Het bekrachtigen van ervaringen door er woorden aan te geven is van essentieel belang om positieve ervaringen te verankeren in je lichaam. Dan weet je wanneer je op jezelf kunt vertrouwen.

Stap 4: Met zelfvertrouwen je eigen pad volgen
Als laatste ga je durven volgen wat je hart je ingeeft: je gaat in actie komen!
In deze stap leer je, aan de hand van voorbeelden en een actieplan, verschillende mogelijkheden om vol zelfvertrouwen de juiste weg te kiezen of beslissingen te nemen.

Plaats een reactie