Relatietherapie: We lijken wel broer en zus

Na 20 jaar huwelijk is het allemaal niet zo fris meer en zijn er honderden gewoonten en automatismen de relatie binnen geslopen. Ieder doet zijn eigen ding, de logistiek binnen het gezin loopt, maar de relatie lijkt afgeserveerd.

Ik krijg vaak de vraag: hoe krijgen we het weer terug? “Als het weg is, dan krijg je het toch nooit meer terug?”

Mijn belangrijkste vraag is dan: “Hoe krijg je ‘wat’ weer terug?” Toen jullie nog jong en fris waren, waar bestond jullie relatie toen uit? Wat deden jullie? Waarom voelde het specifiek zo goed? Op grond waarvan besloten jullie samen door het leven te gaan?

Iedere relatie is natuurlijk anders, en sommigen nemen met weinig genoegen. Sommigen weten niet meer waarom ze de relatie zijn aangegaan. Dat kan o.a. liggen aan het feit dat

je je basislevensdoelen eerst nog moet gaan vervullen zoals:

  1. studie afmaken of werk zoeken
  2. samenwonen (of misschien wel het huis uit), of een huis kopen en verbouwen

Daaruit voort vloeien vaak vanzelf de volgende doelen:

  1. kinderen krijgen
  2. zorgen dat de kinderen naar school gaan

…..en dan komt er een moment dat de sleur intreedt.

Er is geen gezamenlijk doel meer. Er waren steeds praktische doelen waar je aan werkte. Toen de kinderen kwamen had je de zorg, moest je daarnaast nog werken en was er geen tijd om aan je relatie te denken. Maar als het moment komt dat er meer ruimte is omdat de kinderen minder opeisen, hoe vul je die dan in? Meestal vullen partners die voor zichzelf in, door meer te gaan sporten of met vrienden/vriendinnen op pad te gaan. Maar de relatie tussen de twee geliefden blijft liggen. Dat is vanzelfsprekend, dat laat je zo. En dat is exact het punt waarop het misgaat: je laat het zo en doet niets.

Wat kun je doen om weer leven in de brouwerij te brengen?

Allereerst: doe iets!  Laat het niet liggen, verzin geen excuses maar onderneem samen actie om te kijken hoe je de toekomst opnieuw vorm gaat geven. Je kunt natuurlijk een boost geven door in relatietherapie te gaan, of een relatieweekend te ondernemen, boeken erover te lezen of eens wat vaker om de tafel gaan zitten, en praten met elkaar over wat jullie relatiebehoeften zijn.

Dat is lang niet altijd makkelijk, want wat wil je eigenlijk? Het goed onder woorden brengen, en heel specifiek maken is een kunst op zich. Als je daarbij hulp nodig hebt van een buitenstaander, laat het dan niet na.

1. Specificeer je behoeften

Dus niet: ik wil gewoon lekker leven en een leuke relatie. Dat is te globaal.

Beter is: ik wil iedere week het gevoel hebben dat we om elkaar geven omdat we tijd aan elkaar besteden, door samen te eten, of te praten over wat ons bezig houdt of ons sexleven eens onder de loep te nemen door…… etc.

2. Weet wat voor de ander belangrijk is, en onderneem daar actie op.

Wanneer heb je je partner voor het laatst laten blijken dat je van hem/haar houdt?

Wanneer was de laatste keer dat je je partner oprecht bewonderde, en dit ook liet merken? Weet je exact wat er in je partner omgaat? Waar deze zich zorgen om maakt?

Wat zou je partner het liefste doen? En wat kun jij daarin betekenen?

Kortom: verdiep je in de wensen van je partner. Steek er energie in om het voor de ander leuk te maken. Doorbreek de oude patronen door dingen te doen die jullie eerder nooit deden, gebruik je fantasie, verras elkaar!

De ander wil niet

“Als ik ineens allemaal andere dingen moet gaan doen, dan lijkt het allemaal namaak,” is een veel gehoorde kreet. Mijn simpele wedervraag is dan: “Maar als je niets doet, waar brengt het je dan?” Een ieder moet beseffen dat je niet vanzelf uit de versufte relatie komt. Daar zul je toch echt actie op moeten ondernemen. Er moeten onderdelen vervangen worden, en net als bij een motor, zal dat oude onderdeel er toch echt uit moeten, en daar moet je wel je handen voor uit de mouwen steken.

Steek energie in je relatie

Als je de intentie hebt om het beter te maken, dan betekent dat daadwerkelijke stappen zetten om de relatie een nieuwe richting op te duwen. Het gaat niet vanzelf. Aan een relatie moet je aandacht schenken en je moet scherp blijven. Ermee bezig zijn, met je partner bezig zijn, graag iets voor elkaar over hebben, gericht werk van je partner maken, moeite doen voor de ander, soms misschien opofferen, samen ergens naar streven.

Ook na twintig jaar samen kan het heel leuk zijn om nieuwe dingen, kwaliteiten of eigenschappen van elkaar te ontdekken. Heb je daar therapie of een relatieweekend voor nodig? Aarzel dan niet. Het kan je investering dubbel en dwars waard zijn.

Bedenk: alles wat je maar laat bestaan en waar je niet echt iets mee doet, verlept of vervaagd uiteindelijk. Ook de bloem van de relatie heeft water nodig. En het liefst een beetje gelijkmatig.  Geregeld aandacht besteden aan je relatie, aan elkaar, is een goed recept om te slagen.

Françoise Vaal

De praktijk van Vaal Counselling is gesloten. Françoise Vaal heeft haar hart gevolgd en werkt nu als zelfstanding visual consultant bij BEELDTYPE.

Weer leren vertrouwen op jezelf?  Lees mijn ebook Zelfvertrouwen! alhier te koop bij bol.com

Zelfvertrouwen

In dit boek heb ik de theorie van toegepaste ecopsychologie gecombineerd met veel oefeningen die ik heb gehanteerd in mijn counsellingpraktijk. Zelf leerde ik dat de zintuigen veel eerder dan onze gedachten laten weten wat wij echt nodig hebben voor onze gezondheid en ons welbevinden. Gedachten kunnen ons buitengewoon voor de gek houden, maar onze zintuigen zijn altijd eerlijk. Een authentiek zelfvertrouwen kan alleen aangekweekt worden wanneer we weer durven te vertrouwen op die zintuigen. Door wat meer in contact te komen met de natuur gaat dat eenvoudiger. Daar staan onze zintuigen open en zijn we beter in staat om te luisteren naar de informatie die ons lichaam afgeeft. Het boek geeft talloze voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt hoe hard wij de natuur nodig hebben voor onze geestelijke en fysieke gezondheid. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen leer je geleidelijk te gaan vertrouwen op de wijsheid van je zintuigen en zo te vertrouwen op je natuurlijke zelf.

Hoe werkt dit boek?
Na een uitleg over hoe het kan dat we de verbinding met onszelf zijn verloren, volgen vier stappen die mijns inziens nodig zijn om weer in verbinding te komen met jezelf. In iedere stap geef ik ook een samenvatting van de ervaringen van twee cliënten, Tom en Lisa**. Zij volgden met succes deze methode.
Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je oefeningen die je helpen met het specifieke onderdeel dat daarvoor is uitgelegd.
De vier stappen zijn:

Stap 1: Onderzoeken wat natuur voor je doet
Hierin ga je onderzoeken welke invloed de natuur op je heeft en welke ervaringen je ermee hebt gehad. Je weer openstellen voor zintuiglijke prikkelingen die voor je welzijn zorgen, staat hier centraal.

Stap 2: Bewust worden van het hoofd versus het lichaam
Deze stap maakt je bewust van het verschil tussen gedachten en gevoel. Het wordt je duidelijk op welke wijze je rationele denken je zintuigen kan dwarszitten. Verschillende manieren van het omzeilen van de zintuigen en hoe je dit kunt voorkomen worden besproken.

Stap 3: Het lichaam weer verbinden met het hoofd
Het creëren van optimale samenwerking tussen gevoel en ratio is de volgende stap. Belangrijk is om de juiste woorden te leren geven aan wat je voelt. Het voelen en denken wordt weer één. Het bekrachtigen van ervaringen door er woorden aan te geven is van essentieel belang om positieve ervaringen te verankeren in je lichaam. Dan weet je wanneer je op jezelf kunt vertrouwen.

Stap 4: Met zelfvertrouwen je eigen pad volgen
Als laatste ga je durven volgen wat je hart je ingeeft: je gaat in actie komen!
In deze stap leer je, aan de hand van voorbeelden en een actieplan, verschillende mogelijkheden om vol zelfvertrouwen de juiste weg te kiezen of beslissingen te nemen.

Plaats een reactie