Relatietherapie: De seizoenen van een relatie

Het is al lekker warm aan het worden. Iedereen heeft al veel minder kleding aan en ik wandel zelf met half ontblote armen door de polder. Mijn huid maakt verbinding met het licht, na maandenlang opgesloten te hebben gezeten. De ‘muur’ van kleding wordt in de lente steeds kleiner totdat er in de zomer alleen nog maar minieme stukjes stof tussen onszelf en de natuur in zitten. De verbinding die wij met onze omgeving maken, of je nu op het strand ligt of niet, is dan optimaal. Vervolgens gaan we ons weer aankleden in de herfst en inpakken in de winter om ons zoveel mogelijk af te sluiten van de harde natuur.

Kleding is een zichtbare, en in de winter noodzakelijke, muur die we gelukkig weer afbreken als het lente wordt. In menselijke relaties worden er vaak onzichtbare muren opgetrokken die helaas niet met het seizoen automatisch worden afgebroken.

Muren zijn er om jezelf te beschermen tegen gevaar van buitenaf. Het kan nodig zijn om de muur op te werpen, maar hij moet wel weer afgebroken worden om vervolgens verbinding met anderen te kunnen maken. In het opbouwen zijn we heel erg goed, maar het slopen laat te wensen over.

Wellicht weet je niet dat je een muur opwerpt, of heb je geen idee dat jouw gedrag als reactie een muur bij de ander laat ontstaan. Meestal kom je daar pas na een hele tijd achter en helaas is de muur dan nog dikker geworden.

Het bewust worden en bespreekbaar maken dat een muur optrekken af en toe noodzakelijk is om jezelf veilig te stellen, is een heel belangrijke stap. Je laat de ander weten dat je behoefte hebt aan de muur en tegelijkertijd maak je er een punt van dat het tijdelijk is. De ander kan dit respecteren en er rekening mee houden. Let wel, hij/zij kan er later weer op terugkomen dat de muur afgebroken moet worden om opnieuw te kunnen verbinden. Anders raak je te ver van elkaar verwijderd.

Ook in relaties zijn er dus seizoenen: die van opbouw, hoogtij, afbraak en stilte. Al deze seizoenen kunnen in 1 dag naar voren komen, in een week, in maanden of zelfs in jaren. Versta je de kunst om na het stilteseizoen gezamenlijk weer aan een opbouw te beginnen en verder te ontwikkelen, dan beheers je het ambacht dat ‘relateren’ heet. Net als in de natuur, de gewoonste zaak van de wereld.

De praktijk van Vaal Counselling is gesloten. Françoise Vaal heeft haar hart gevolgd en werkt nu als zelfstanding visual consultant bij BEELDTYPE.

*deze blog verscheen eerder bij Terugnaarjenatuur.wordpress.com

Je zelfvertrouwen een boost geven? Lees het in mijn ebook – Zelfvertrouwen! Leer vertrouwen op je natuurlijke zelf – Het is verkrijgbaar bij bol.com alhier.

Zelfvertrouwen

In dit boek heb ik de theorie van toegepaste ecopsychologie gecombineerd met veel oefeningen die ik heb gehanteerd in mijn counsellingpraktijk. Zelf leerde ik dat de zintuigen veel eerder dan onze gedachten laten weten wat wij echt nodig hebben voor onze gezondheid en ons welbevinden. Gedachten kunnen ons buitengewoon voor de gek houden, maar onze zintuigen zijn altijd eerlijk. Een authentiek zelfvertrouwen kan alleen aangekweekt worden wanneer we weer durven te vertrouwen op die zintuigen. Door wat meer in contact te komen met de natuur gaat dat eenvoudiger. Daar staan onze zintuigen open en zijn we beter in staat om te luisteren naar de informatie die ons lichaam afgeeft. Het boek geeft talloze voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt hoe hard wij de natuur nodig hebben voor onze geestelijke en fysieke gezondheid. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen leer je geleidelijk te gaan vertrouwen op de wijsheid van je zintuigen en zo te vertrouwen op je natuurlijke zelf.

Hoe werkt dit boek?
Na een uitleg over hoe het kan dat we de verbinding met onszelf zijn verloren, volgen vier stappen die mijns inziens nodig zijn om weer in verbinding te komen met jezelf. In iedere stap geef ik ook een samenvatting van de ervaringen van twee cliënten, Tom en Lisa**. Zij volgden met succes deze methode.
Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je oefeningen die je helpen met het specifieke onderdeel dat daarvoor is uitgelegd.
De vier stappen zijn:

Stap 1: Onderzoeken wat natuur voor je doet
Hierin ga je onderzoeken welke invloed de natuur op je heeft en welke ervaringen je ermee hebt gehad. Je weer openstellen voor zintuiglijke prikkelingen die voor je welzijn zorgen, staat hier centraal.

Stap 2: Bewust worden van het hoofd versus het lichaam
Deze stap maakt je bewust van het verschil tussen gedachten en gevoel. Het wordt je duidelijk op welke wijze je rationele denken je zintuigen kan dwarszitten. Verschillende manieren van het omzeilen van de zintuigen en hoe je dit kunt voorkomen worden besproken.

Stap 3: Het lichaam weer verbinden met het hoofd
Het creëren van optimale samenwerking tussen gevoel en ratio is de volgende stap. Belangrijk is om de juiste woorden te leren geven aan wat je voelt. Het voelen en denken wordt weer één. Het bekrachtigen van ervaringen door er woorden aan te geven is van essentieel belang om positieve ervaringen te verankeren in je lichaam. Dan weet je wanneer je op jezelf kunt vertrouwen.

Stap 4: Met zelfvertrouwen je eigen pad volgen
Als laatste ga je durven volgen wat je hart je ingeeft: je gaat in actie komen!
In deze stap leer je, aan de hand van voorbeelden en een actieplan, verschillende mogelijkheden om vol zelfvertrouwen de juiste weg te kiezen of beslissingen te nemen.

Plaats een reactie