En dan ben je vreemdgegaan… (deel 4)

De vierde stap om tot een evenwichtige beslissing te komen of je verder wilt in je huidige relatie of juist niet:

Op welke pijlers is mijn relatie gebouwd?

In de eerste stap heb je verantwoordelijkheid genomen voor de scheve schaats die je hebt gereden. Daarna ben je gaan onderzoeken welke normen en waarden voor jou belangrijk zijn op dit moment in je leven en welke je mist. Vervolgens heb je naar de relatie met je vaste partner gekeken om duidelijkheid te krijgen over de verbindingen die je wel en niet met elkaar maakt.

In stap vier nemen we de vaste relatie verder onder de loep. Met mijn cliënten loop ik dan de vijf belangrijkste pijlers langs waar een goede relatie op rust. Men kan het inzicht krijgen dat de pijlers nooit zo stevig zijn geweest en dat er van het begin af aan op drijfzand is gebouwd. Maar in de meeste gevallen zal het duidelijk worden dat één en ander in het slop is geraakt in de loop der jaren. Dat kan zijn vanwege de komst van de kinderen, verandering van werk, het beginnen van een eigen bedrijf of misschien wel door een burn-out van één van beiden.

Ik zal de eerste belangrijke pijler toelichten: communicatie. We nemen door hoe het gesteld is met jullie communicatie. Kunnen jullie zaken goed uitpraten en komen jullie tot oplossingen? Hebben jullie juist vaak ruzie en wordt het eigenlijk nooit uitgesproken? Heeft iemand altijd het laatste woord? Slaat één van beiden altijd dicht? Hebben jullie alleen nog maar kritiek op elkaar? Denken jullie te vaak: ‘Laat maar’?

Het echt begrijpen van elkaar door actief te luisteren en je kwetsbaar op te durven stellen, is veel lastiger dan men denkt. Juist door de waan van de dag, of de logistieke productie van het gezin, komt het echte praten met elkaar niet meer van de grond. En helaas hebben we conversatie als mens wel nodig om de ander goed te kunnen begrijpen. We kunnen niet alles uit het gedrag van de ander halen.

Op het vlak van communicatie is een hoop te leren. Maar zeker ook van de andere pijlers zoals bewondering, liefdestroeven, macht en doelstellingen. Als de inhoud van de pijlers in de relatie helder is, wordt het tijd voor de volgende stap: Wat motiveert mij nu echt in een relatie?

Françoise Vaal

De praktijk van Vaal Counselling is gesloten. Françoise Vaal heeft haar hart gevolgd en werkt nu als zelfstanding visual consultant bij BEELDTYPE.

Weer leren vertrouwen op jezelf?  Lees mijn ebook Zelfvertrouwen! alhier te koop bij bol.com

Zelfvertrouwen

In dit boek heb ik de theorie van toegepaste ecopsychologie gecombineerd met veel oefeningen die ik heb gehanteerd in mijn counsellingpraktijk. Zelf leerde ik dat de zintuigen veel eerder dan onze gedachten laten weten wat wij echt nodig hebben voor onze gezondheid en ons welbevinden. Gedachten kunnen ons buitengewoon voor de gek houden, maar onze zintuigen zijn altijd eerlijk. Een authentiek zelfvertrouwen kan alleen aangekweekt worden wanneer we weer durven te vertrouwen op die zintuigen. Door wat meer in contact te komen met de natuur gaat dat eenvoudiger. Daar staan onze zintuigen open en zijn we beter in staat om te luisteren naar de informatie die ons lichaam afgeeft. Het boek geeft talloze voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt hoe hard wij de natuur nodig hebben voor onze geestelijke en fysieke gezondheid. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen leer je geleidelijk te gaan vertrouwen op de wijsheid van je zintuigen en zo te vertrouwen op je natuurlijke zelf.

Hoe werkt dit boek?
Na een uitleg over hoe het kan dat we de verbinding met onszelf zijn verloren, volgen vier stappen die mijns inziens nodig zijn om weer in verbinding te komen met jezelf. In iedere stap geef ik ook een samenvatting van de ervaringen van twee cliënten, Tom en Lisa**. Zij volgden met succes deze methode.
Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je oefeningen die je helpen met het specifieke onderdeel dat daarvoor is uitgelegd.
De vier stappen zijn:

Stap 1: Onderzoeken wat natuur voor je doet
Hierin ga je onderzoeken welke invloed de natuur op je heeft en welke ervaringen je ermee hebt gehad. Je weer openstellen voor zintuiglijke prikkelingen die voor je welzijn zorgen, staat hier centraal.

Stap 2: Bewust worden van het hoofd versus het lichaam
Deze stap maakt je bewust van het verschil tussen gedachten en gevoel. Het wordt je duidelijk op welke wijze je rationele denken je zintuigen kan dwarszitten. Verschillende manieren van het omzeilen van de zintuigen en hoe je dit kunt voorkomen worden besproken.

Stap 3: Het lichaam weer verbinden met het hoofd
Het creëren van optimale samenwerking tussen gevoel en ratio is de volgende stap. Belangrijk is om de juiste woorden te leren geven aan wat je voelt. Het voelen en denken wordt weer één. Het bekrachtigen van ervaringen door er woorden aan te geven is van essentieel belang om positieve ervaringen te verankeren in je lichaam. Dan weet je wanneer je op jezelf kunt vertrouwen.

Stap 4: Met zelfvertrouwen je eigen pad volgen
Als laatste ga je durven volgen wat je hart je ingeeft: je gaat in actie komen!
In deze stap leer je, aan de hand van voorbeelden en een actieplan, verschillende mogelijkheden om vol zelfvertrouwen de juiste weg te kiezen of beslissingen te nemen.

Plaats een reactie