En dan ben je vreemdgegaan… (deel 1)

Stap 1 om tot een evenwichtige beslissing te komen:

Verantwoordelijkheid nemen

Je wereld staat op zijn kop! Je verliefdheid en de geheimhouding brengen veel spanning en avontuur met zich mee. Je adrenaline piekt iedere keer als je weer een berichtje van die ander krijgt. Maar als je ’s avonds naar huis gaat, is daar je gezin en je partner. De moed zakt je in de schoenen. Wat heb je toch gedaan? Moet je het vertellen? Hou je op met de affaire, of hou je het gewoon stil? Moet je nu gaan scheiden? Hoe kom je in hemelsnaam tot de juiste beslissing?

Er zijn een aantal stappen die ik met mijn cliënten doorloop om tot een weloverwogen beslissing te komen. In deze blog zal ik ze de komende weken kort beschrijven.

Bij stap 1 is het belangrijk om de verantwoordelijkheid te nemen voor wat je gedaan hebt. Van belang is om niet klakkeloos de schuld aan je partner te geven, maar te beseffen dat jij de stap genomen hebt. Jij hebt de verantwoordelijkheid om een beslissing te nemen over je toekomst en die van je partner of gezin.

Klagen over je partner dat je nooit genoeg aandacht hebt gekregen of dat de seks nooit genoeg was, heeft geen zin. Je was er zelf bij toen dat niet gebeurde. Ben je er zelf ooit over begonnen? Hebben jullie gesprekken daarover gevoerd? Heb je serieus je behoefte onder woorden gebracht? Het afdoen met ‘Zij/hij luistert toch nooit,’ is iets te eenvoudig.

Er is altijd een reden voor vreemdgaan. Dat heeft echter lang niet altijd te maken met het hebben van een slechte relatie. Soms kunnen werkperikelen, verandering van baan of een trauma leiden tot het zoeken van een avontuur of uitvlucht. Helderheid krijgen in je persoonlijke situatie en op welk(e) vlak(ken) je een gebrek ervaart, is essentieel voor het kunnen nemen van een goede beslissing.

In stap 2 ga ik verder in op de gebreken die je hebt ervaren.

Françoise Vaal

De praktijk van Vaal Counselling is gesloten. Françoise Vaal heeft haar hart gevolgd en werkt nu als zelfstanding visual consultant bij BEELDTYPE.

Weer leren vertrouwen op jezelf?  Lees mijn ebook Zelfvertrouwen! alhier te koop bij bol.com

Zelfvertrouwen

In dit boek heb ik de theorie van toegepaste ecopsychologie gecombineerd met veel oefeningen die ik heb gehanteerd in mijn counsellingpraktijk. Zelf leerde ik dat de zintuigen veel eerder dan onze gedachten laten weten wat wij echt nodig hebben voor onze gezondheid en ons welbevinden. Gedachten kunnen ons buitengewoon voor de gek houden, maar onze zintuigen zijn altijd eerlijk. Een authentiek zelfvertrouwen kan alleen aangekweekt worden wanneer we weer durven te vertrouwen op die zintuigen. Door wat meer in contact te komen met de natuur gaat dat eenvoudiger. Daar staan onze zintuigen open en zijn we beter in staat om te luisteren naar de informatie die ons lichaam afgeeft. Het boek geeft talloze voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt hoe hard wij de natuur nodig hebben voor onze geestelijke en fysieke gezondheid. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen leer je geleidelijk te gaan vertrouwen op de wijsheid van je zintuigen en zo te vertrouwen op je natuurlijke zelf.

Hoe werkt dit boek?
Na een uitleg over hoe het kan dat we de verbinding met onszelf zijn verloren, volgen vier stappen die mijns inziens nodig zijn om weer in verbinding te komen met jezelf. In iedere stap geef ik ook een samenvatting van de ervaringen van twee cliënten, Tom en Lisa**. Zij volgden met succes deze methode.
Aan het eind van ieder hoofdstuk vind je oefeningen die je helpen met het specifieke onderdeel dat daarvoor is uitgelegd.
De vier stappen zijn:

Stap 1: Onderzoeken wat natuur voor je doet
Hierin ga je onderzoeken welke invloed de natuur op je heeft en welke ervaringen je ermee hebt gehad. Je weer openstellen voor zintuiglijke prikkelingen die voor je welzijn zorgen, staat hier centraal.

Stap 2: Bewust worden van het hoofd versus het lichaam
Deze stap maakt je bewust van het verschil tussen gedachten en gevoel. Het wordt je duidelijk op welke wijze je rationele denken je zintuigen kan dwarszitten. Verschillende manieren van het omzeilen van de zintuigen en hoe je dit kunt voorkomen worden besproken.

Stap 3: Het lichaam weer verbinden met het hoofd
Het creëren van optimale samenwerking tussen gevoel en ratio is de volgende stap. Belangrijk is om de juiste woorden te leren geven aan wat je voelt. Het voelen en denken wordt weer één. Het bekrachtigen van ervaringen door er woorden aan te geven is van essentieel belang om positieve ervaringen te verankeren in je lichaam. Dan weet je wanneer je op jezelf kunt vertrouwen.

Stap 4: Met zelfvertrouwen je eigen pad volgen
Als laatste ga je durven volgen wat je hart je ingeeft: je gaat in actie komen!
In deze stap leer je, aan de hand van voorbeelden en een actieplan, verschillende mogelijkheden om vol zelfvertrouwen de juiste weg te kiezen of beslissingen te nemen.

Een gedachte over “En dan ben je vreemdgegaan… (deel 1)

  1. Pingback: En dan ben je vreemdgegaan… (deel 2) | Relatietherapeut

Plaats een reactie