Relatietherapie: De man die zijn gezin voor een bedrijf hield

Dit is helaas geen neurologische aandoening zoals Oliver Sacks zo mooi beschreef in ‘De man die zijn vrouw voor een hoed hield’, maar een inefficiënt gedragspatroon dat een gezinsleven behoorlijk op zijn kop kan zetten.

Wat brengt iemand ertoe om zijn gezin te leiden alsof het een bedrijf is? Het is meestal niet een bewuste keuze, maar een gedrag dat zich over de jaren heen heeft gevormd. Het heeft te maken met de thematiek van ratio (mannelijke energie) versus zintuigen (vrouwelijke energie).

Er zijn veel mannen (vrouwen soms ook) die de nadruk in het gezin leggen op waarden die in het bedrijfsleven belangrijk zijn, zoals: doelgerichtheid, focus op actie, succes en overwinning en pragmatisme.

Het lijkt allemaal heerlijk praktisch, en vader is zeer begaan met het succes van zijn nakomelingen en draagt voor het merendeel de financiële zorg voor iedereen. Dit kan een tijdlang goed gaan. Dan blijkt dat de moeder in het gezin niet meer kan aansluiten bij haar man. Jarenlang heeft logica en pragmatisme geheerst, is iedereen daar in mee gegaan, maar nu kan het op een of andere manier niet meer. De moeder zoekt haar heil bij vriendinnen of bij (volgens haar man) wazige cursussen. Ze is op zoek naar haar zachte vrouwelijke kant, naar de vrouwelijke energie die is; chaos, zorgzaamheid, liefde, zijn, voelen en ontvangen. Een totaal tegenovergestelde energie. Vervolgens kunnen vader en moeder elkaar nog moeilijk bereiken. Beiden hebben een andere kijk op de begeleiding van het gezin. De één bekijkt het vanuit pragmatisme en de ander vanuit de zintuigen.  Efficiëntie en doelgerichtheid tegenover een organisch pluk-de-dag gevoel, zou je kunnen zeggen.

Op jonge leeftijd worden we al getraind om rationeel te denken. We moeten leren pragmatisch te zijn, leren om doelen te behalen, ordelijk te zijn en ons niet altijd aan iedere emotie over te geven.  Als we gaan studeren zet zich dit voort en in het bedrijfsleven wordt dit ‘logische denken’ alleen nog maar erger.

Logica is heus niet alleen mannen gegeven, vrouwen hebben dit ook aangeleerd en ook zij al van jongs af aan. Toch valt logica onder de noemer van mannelijke energie: doelgerichtheid, controle, focus, onveranderlijkheid, ordelijkheid en proactiviteit. In vrouwelijke energie vinden we andere waarden terug, o.a.: zintuigen, liefde, chaos, Zijn, zachtheid, zorgzaamheid. In veel gezinnen lijkt het tegenwoordig of de vrouwelijke energie aan kracht heeft ingeboet. Dit valt deels te verklaren door het feit dat vrouwen meer zijn gaan werken, en zich daardoor blootstellen aan de in de maatschappij overheersende mannelijke energie. De maatschappij verlangt ook van vrouwen dat ze rationeel zijn en logica gebruiken en heeft liever geen emoties, want dat is alleen maar verwarrend.

Vrouwen kunnen al heel lang goed meegaan in de mannelijke energie. Voor velen komt er echter vroeg of laat toch een moment dat ze niet meer mee kunnen gaan omdat hun innerlijke zachte kant om aandacht smeekt.

Jarenlang wist de man in het gezin precies hoe het huishouden georganiseerd was, liep alles redelijk gesmeerd en ineens ligt zijn vrouw dwars! Hij geeft haar van alles de schuld, maar dat lost natuurlijk niets op. Er zou een nieuwe omgangswijze moeten ontstaan: de vrouw leert haar vrouwelijke energie weer in haar leven te brengen, zodat zij in balans komt en de man zou zijn vrouwelijke kant, meer aandacht kunnen geven. Aan hem de zwaarste taak: hij moet ineens switchen van denken naar voelen, van ratio naar intuïtie en dit komt hem niet natuurlijk aanwaaien. (Vrouwen staan sinds mensenheugenis al bloot aan mannelijke energie in de maatschappij dus die hebben het makkelijker, zij hoeven alleen maar terug naar hun oorspronkelijke energie)

Als je als partners door hebt wat er speelt dan kun je er ook aan werken om weer dichter bij elkaar te komen. Een nieuwe balans van twee energieën kan gecreëerd worden maar dat vergt inzet.  Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg cursussen, workshops en therapieën die hierbij assisteren.

Hopelijk zal de maatschappij ook veranderen als we zelf inzien dat we het alleen met ratio niet redden in de wereld. Als het gevoel en de emoties ontbreken zouden we machines worden. Praktisch, maar uiterst ongezellig. Bovendien komen de beste nieuwe ontwikkelingen voort uit een samensmelten van ratio en gevoel.

Een nieuwe visie op het inrichten van ons leven is nodig, naast werken moet er genoeg tijd zijn om te voelen, om saamhorig te kunnen zijn en zorgzaam voor elkaar, onvoorwaardelijk. Het is in menige relatie van levensbelang, maar ook voor de maatschappij.

De praktijk van Vaal Counselling is gesloten. Françoise Vaal heeft haar hart gevolgd en werkt nu als zelfstanding visual consultant bij BEELDTYPE.

Plaats een reactie